Cadastru. Titularii dreptului de proprietate
Dupa numarul titularilor dreptului de proprietate, se disting:
Proprietate exclusiva, cand titluar este o singura persoana fizica sau juridica, caz in care acesta exercita singur toate prerogativele juridice care fac continutul acestui drept;
Proprietate comuna, cand are ca titulari mai multe persoane fizice sau juridice, care exercita impreuna si concomitent prerogativele asupra aceluiasi bun sau asupra unei mese de bunuri, dupa caz. Proprietatea comuna exista in una din urmatoarele forme:
Proprietate comuna pe cote parti (sau in indiviziune), cand mai multe persoane detin in proprietate fie un anumit bun imobil determinat, fie o masa de bunuri imobile, fiecare avand calitatea de coproprietar sau coindivizar. Acestia isi cunosc cota ideala de drept (1/2, 1/4 etc.), dar nu au o cota parte din bunul imobil privit in materialitatea lui.
Proprietatea comuna in devalmasie cand nu este precizata cota parte din bunul imobil si nici cota parte din drept, cuvenita fiecarui proprietar. Este cazul bunurilor comune ale sotilor, dobandite in timpul casatoriei.
Avand in vedere ca latura tehnica a cadastrului are ca entitate bunul imobil, latura juridica a cadastrului are in vedere proprietarul bunului imobil si dreptul de proprietate asupra bunului imobil respectiv.
In toate operatele cadastrului se inscriu proprietarii de bunuri imobile, pe baza actelor si faptelor juridice referitoare la proprietatea acestora asupra bunurilor imobile.
Ofer servicii de topografie si cadastru la preturi AVANTAJOASE (Baia Mare, Maramures).